Welke zolen kiezen voor werkschoenen: pvc vs. rubber

Wat betreft zolen voor laarzen of schoenen, zijn er verschillende gebruikelijke materialen, zoals rubber, pvc, leer en zelfs sommige soorten hout. Rubber en pvc worden echter veruit het meest gebruikt. Laten we eens kijken welke materialen dat zijn en hoezeer ze van elkaar verschillen, zodat u kunt beslissen wat het beste is voor uw werkschoenen.

 

Welke kwaliteiten zijn vereist voor zolen van werkschoenen?

Als we het over werkschoenen hebben, gaan we ervan uit dat het niet gaat om een negen-tot-vijf-baan op kantoor – we hebben het over actief werk voor zware beroepen of werk waarbij u veel buiten loopt. De eigenschappen die u het meest nodig hebt, zijn:

  • Waterdicht – kleding die bestand is in alle weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij regen, sneeuw, plassen en modder

  • Comfortabel – lange dagen op de been zijn, vereist schokdemping met een stevige ondersteuning

  • Chemische weerstand – een zekere mate van weerstand tegen bijtende stoffen kan noodzakelijk zijn

  • Isolerend – om lange tijd op een koude grond te staan, kan u beter voor een dichte laag kiezen

  • Elektrische isolatie – voorkomt elektrocutie

  • Stevig – om over stenen, gebroken glas, spijkers, splinters en dergelijke te lopen

  • Grip – bescherming tegen uitglijden is belangrijk op veel werkplekken, vooral rond water en ijs

 

Wat is pvc?

Pvc staat voor polyvinylchloride en is een synthetisch polymeer, een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld. U komt het tegen bij raamprofielen, kabelisolatie, leidingen, kleding, medische apparatuur, en nog veel meer. Het heeft een harde of zachte consistentie en het is de zachte soort die gebruikt wordt in zolen.

 

Wat is rubber?

Rubber is een materiaal dat wordt gemaakt van latex, een vloeistof die onder de schors van rubberbomen wordt aangetroffen. Het wordt al honderden jaren geoogst en sinds ongeveer twee eeuwen industrieel gebruikt. Net als pvc lijkt het op moleculair niveau op samengebonden strengen, maar dan van organische oorsprong.

 

Is pvc rubber of plastic?

Pvc is een soort plastic. Het is volledig synthetisch – het komt niet voor in de natuur, in tegenstelling tot latex, waarvan rubber wordt gemaakt. Rubber zelf is echter geen natuurlijke stof – vloeibare latex ondergaat verschillende stadia van hitte en chemische bewerking om het blokvormige materiaal te produceren dat wordt gebruikt in zolen, banden en gommen. 

 

Is een pvc-zool geschikt?

Pvc-zolen worden wel gebruikt op de werkvloer, vooral in de buurt van chemicaliën, omdat ze goed bestand zijn tegen corrosie en olielekken. Wat het comfort betreft, kunnen ze even schokabsorberend zijn als rubber, en ook de inlegzolen kunnen bijdragen tot het comfort. Het is een goede elektrische isolator en is ook sterk en waterdicht. Al met al is het in veel omstandigheden een behoorlijk alternatief voor rubber, maar mist het de grip, warmte-isolatie en het comfort van het meer natuurlijke materiaal.

Kunnen rubberen zolen worden verzoold? 

Ja, een schoenmaker kan relatief gemakkelijk een paar schoenen met rubberen zolen repareren, maar omdat werkschoenen zulke dikke, grove rubberen zolen hebben, duurt het vaak jaren voor ze versleten genoeg zijn om een reparatie te rechtvaardigen. Denk eraan dat sommige schoenherstellers alleen zwarte zolen zullen hebben en geen gele of witte rubberen zolen, dus als u bijvoorbeeld de klassieke Timberland 6-inch geel hebt, moet u misschien op zoek naar een specialist in plaats van een high street-kiosk. Maar het is altijd de moeite waard om ernaar te vragen.

 

Zijn pvc of rubberen zolen de beste keuze op de werkplek?

In principe leveren pvc en rubber vergelijkbare prestaties, hoewel ze door bepaalde kenmerken toch van elkaar verschillen. Rubber is in het algemeen een betere warmte- en elektrische isolator en biedt een betere grip en een beter comfort, maar in deze opzichten maakt het eigenlijk niet zo veel verschil.

Rubber is echter een natuurproduct dat gemakkelijk kan worden gerecycleerd. In feite is de kans reëel dat u al laarzen met gerecycleerde rubberen zolen draagt, vooral Timberland Earthkeepers®. Pvc is synthetisch, met een vrij intensief proces en is bovendien niet zo gemakkelijk te recycleren.

Waar pvc beter presteert dan rubber, is de weerstand ervan tegen oliën en vele chemicaliën. Als u werkt in een garage, op een chemisch terrein of in de voedingsmiddelensector, blijven uw pvc-zolen er langer als nieuw uitzien en presteren bij langdurig contact. Maar ook rubber is enigszins bestand tegen veel chemicaliën, dus het verschil is misschien niet zo groot. 

Als we kunnen kiezen, gaan we altijd voor rubber, niet alleen vanwege de milieuvriendelijkheid, maar ook vanwege het comfort, de grip, de duurzaamheid, de waterdichtheid en de esthetische kwaliteiten. Pvc is meestal goedkoper, maar er is een groot kwaliteitsverschil, zodat het vaak een inferieur product is, dus zorg ervoor dat u uw zolen in dat geval bij een gerenommeerde leverancier koopt.

Vind uw perfecte paar dameslaarzen of herenlaarzen van Timberland.

Related Content