Hoe krijg je urban tuinieren onder de knie

garden-chair-in-urban-garden

 

“Tuinieren” kan een misleidende uitdrukking zijn. Er zijn velen onder ons zonder tuin die zich uitgesloten kunnen voelen door deze uitdrukking. Maar zelfs als je in een appartement woont, kun je tuinieren.

Daarnaast hebben veel mensen er een negatieve associatie mee. Het wordt gezien als saai, zinloos en een dure hobby – meer iets voor andere mensen maar niet iets voor mij. In dit artikel maken we een eind aan een aantal van deze vooroordelen door te laten zien dan hoe je door middel van tuinieren je leefomgeving en denkwijze kunt veranderen. 

 

Wat is urban tuinieren?

Het is te simplistisch om urban tuinieren te definiëren als tuinieren in een appartement of op een balkon. Er zijn per slot van rekening genoeg huizen in de stad met een tuin en woningen buiten de stad zonder. Het gaat er meer om dat je anders over tuinieren gaat nadenken en je realiseert dat je overal wel iets kunt laten groeien.

Vaak heb je genoeg aan dingen die je al in huis hebt om een ruimte om te toveren tot een groene oase. En het hoeft niet eens per se een buitenruimte te zijn. Ook binnen in huis kun je tuinieren door gebruik te maken van vensterbanken, gangen en balkons – overal waar natuurlijk zonlicht is. Het gaat erom dat je niet gelimiteerd bent tot een tuin, maar zowat overal dingen kunt laten groeien en bloeien.

 

Leer hoe te groeien

Het kan erg ontmoedigend zijn als je al je scheuten en jonge plantjes al na een paar weken ziet wegkwijnen, dus je zult gaandeweg je verwachting wat moeten managen. 

Maar ook het planten van meer planten dan je eigenlijk nodig hebt kan helpen om een teleurstelling te voorkomen. Als er dan toch een plantje het niet redt, dan betekent dat niet meteen het einde van je tuinier avontuur!

Een groot voordeel van tuinieren is hoe snel je ervan kunt leren. We werken samen met urban tuinier guru Alfie Nickerson om meer mensen aan het tuinieren te krijgen. Laat je inspireren door de video’s die hij met ons gemaakt heeft voor de Timberland Collective.

 

 

Raak geïnspireerd – het hoeft geen bakken met geld te kosten

Wellicht het leukste aan urban tuinieren is dat je het kunt gebruiken om de meest saaie, inspiratie- en kleurloze ruimtes om toveren tot ware groene oases, plekken waar je met recht trots op kunt zijn. En het mooiste van alles is dat het je ook vrijwel niets hoeft te kosten.

Door oude spullen een tweede leven te geven, kun je een milieubewuste tuin creëren en iets teruggeven aan de natuur. Zo hergebruik je plastic flessen, yoghurtbekers en zelfs oude laarzen als plantenbak. Eigenlijk alles waar iets in verpakt zat (waaronder je voeten) kun je voor tuinieren gebruiken. De enige uitgave die je zult moeten doen is het kopen van tuinaarde, maar voor een klein bedrag heb je al een enorme zak aarde bij de supermarkt of het tuincentrum bij jou in de buurt. Je kunt zelfs de zak zelf gebruiken om iets in te kweken, zodat je al een aardig eind op weg bent om met zero waste te tuinieren.

 

Timberland’s guide to upcycling with ease

 

Verticaal tuinieren is een briljante manier om maximaal gebruik te maken van een beperkte ruimte. Dit doe je al door planten op schappen of in gestapelde bakken te kweken, idealiter tegen een muur met veel zonlicht. Hierdoor kun je meerdere planten laten groeien op een klein oppervlak en krijgt elke laag evenveel zonlicht. Ook druppelt het (regen)water vanaf de bovenste lagen door naar de onderste lagen wat weer scheelt in het watergebruik. Dit is met name handig voor het groeien van aardbeien, aangezien deze van nature breed uitgroeien en slakken er zo net iets minder makkelijk bij kunnen.

Als je een oude boekenkast of ladder hebt, heb je al de perfecte ondergrond voor een verticale tuin. Natuurlijk kun je jouw verbeelding de vrije loop laten, geen idee is te gek, het is per slot van rekening jouw muur en jouw tuin.

 

 

Zaden kunnen boven verwachting duur zijn, vooral als je een grote variatie aan planten wilt hebben. Maar vergeet niet dat we jaarlijks waarschijnlijk duizenden zaden weggooien. Appels, meloenen, pompoenen, paprika’s, tomaten en bessen zitten allemaal vol zaden en kunnen allemaal goed gebruikt worden om nieuwe planten van te kweken. Doordat al deze vruchten veel zaden bevatten kun je er makkelijk wat extra planten om zo je kans op succes te vergroten. Misschien zullen er uiteindelijk geen vruchten aan komen, maar je kunt dan nog steeds wel genieten van een mooie groene plant in je urban tuin.

Zelfs ogenschijnlijke moeilijke zaden zoals die van dadels en olijven, zullen ontspruiten als je ze in vochtige aarde plant. Ook hier geldt – hoe meer, hoe beter. De meesten zullen misschien niet opkomen, maar diegene die wel ontspruiten kunnen door goede verzorging wel jarenlang leven. 

 

Weinig en vaak

Zoals eerder gezegd is het laten groeien van planten makkelijk omdat dit van nature al vanzelf gebeurt. En terwijl dit een van de voordelen van tuinieren is, is het ook meteen de oorzaak van een van de grootste frustraties van een tuinder: onkruid. Als je ook maar ergens een potje met aarde laat staan (vooral buiten), dan zal je zien dat er binnen de kortste keren op miraculeuze wijze zaadjes of sporen in komen die uitgroeien tot onkruid wat maar blijft groeien en groeien. Onkruid is over het algemeen niet alleen lelijk in je tuin, maar het zorgt er ook nog eens voor dat een groot deel van de voedingsmiddelen in de aarde opgebruikt wordt en je eigenlijke planten overschaduwd worden. Maar maak je niet druk - dit is nog geen reden om naar de onkruidbestrijders te grijpen.

Een belangrijke regel van het tuinieren welke je je eigen moet maken is “weinig en vaak”. Met betrekking tot onkruid zal je er een gewoonte van moeten maken om dagelijkse even alle plantenbakken na te lopen om te kijken hoe het met je planten gaat. Trek hierbij meteen al die dingen eruit die je er niet in geplant hebt en er niet in wilt hebben. Soms zal je er vrijwel niets uit hoeven te halen en op andere dagen heb je een hele hand vol. Elke keer als je dit doet help je je planten optimaal te groeien en te bloeien.

 

 

Een nieuwe jij

Tuinieren levert niet alleen groente en fruit op, maar heeft ook een gunstig effect op je gemoedstoestand. Veel mensen hebben al profijt gehad van het kalmerende effect van tuinieren. En wel om de volgende redenen:

  • Onkruid wieden, snoeien en vormgeven van je planten heeft een meditatief effect. Het vergt opperste concentratie en doordat je volledig opgaat in het tuinieren vergeet je even alles om je heen. Je wordt er compleet zen van.

  • Het koesteren van iets is een geweldige manier om je zelfvertrouwen een boost te geven. En omdat planten van nature al groeien hebben ze weinig input nodig om uit te groeien tot een mooie plant. Zo heb je met weinig inspanning al meten resultaat en voldoening van je werk, maar ook meteen de uitdaging om het jaar op jaar beter te doen of nieuwe planten uit te proberen.

  • Tenslotte, door tuinieren zal je meer tijd buiten doorbrengen en net als voor planten is zonlicht en frisse lucht ook erg goed voor het welzijn van mensen. Naast dat je door veel buiten te zijn meer vitamine D opbouwt, kom je ook meer in aanraking met direct zonlicht waardoor je wellicht minder last hebt van een winterdip. Buiten zijn, genietend van een zacht briesje en het gezoem van insecten en met het gefluit van vogels, kan ook een kalmerend effect hebben. En zelfs als je geen buitenruimte hebt en je je vensterbank als tuin gebruikt zal je al meer kunnen profiteren van de rustgevende effecten van tuinieren.

Urban tuinieren kan ook in openbare ruimtes

Niet iedereen heeft evenveel tijd of ruimte om te tuinieren. Vaak zijn er in steden verschillende projecten, zoals stadsboerderijen of gemeentetuinen, waar omwoners gebruik van kunnen maken voor het kweken van groenten, fruit en bloemen. Dit kan ingezet worden als een manier waardoor mensen uit lage inkomensgroepen op goedkope wijze aan verse groenten komen, of als manier om jongeren een bezigheid te geven. Het is tegelijkertijd een leuke kans om als vrijwilliger bij te dragen aan je gemeenschap.

 

Blijf warm en droog buiten

Om het meeste uit je tuin te halen zal je in alle weersomstandigheden naar buiten moeten om voor je planten te zorgen, te oogsten of om vast voorbereidingen te treffen voor het volgende jaar.  Wellicht heb je een favoriete trui of shirt om je warm of juist koel te houden, maar in het voorjaar en de herfst moet je ook regelmatig de regen en wind trotseren en heb je ook iets nodig om je droog te houden.

Om bij de basis te beginnen, een paar watervaste schoenen zullen voeten warm en droog houden terwijl jij je door plassen en modder waagt. De klassieke Timberland Earthkeepers 6 inch laars zorgt zonder problemen voor warme en droge voeten en gaan jaren mee. De Earthkeepers zijn gemaakt van hergebruikt rubber en 50% gerecycled plastic. Hierdoor hebben ze een veel kleinere impact op het milieu.

 

 

Kijk ook eens naar onze dames en heren collecties voor de perfecte waterdichte jas. Deze veranderen met het seizoen zodat je altijd stijlvol en droog in je tuin aan het werk bent.

 

Wees creatief en laat de natuur op zijn beloop

Dat is alles wat je nodig hebt om een urban tuinier te worden: geen regels, alleen resultaten. Je zult zien dat je jaar op jaar beter wordt in het tuinieren en je steeds weer nieuwe dingen zult willen uitproberen. Elke mislukte oogst is een ervaring om van te leren. Met een beetje onderzoek en ervaring kom je erachter waar het mis ging en hoe je dit verbetert. Uiteindelijk zal je ervaring met het creëren van je eigen tuin en het tuinieren zelf je veel vervulling en energie geven.

 

Related Content