Timberland’s gids voor eenvoudige upcycling

green-world-map

 

We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om beter voor onze planeet te zorgen. Herbestemmen is een goed middel. Want alledaagse spullen kunnen door upcycling heel goed te hergebruiken zijn.

Duurzaamheid is een prioriteit bij Timberland. Upcycling is een uitstekende manier om minder te produceren en daarmee energie en afval te besparen. En het is ook nog eens erg leuk om te doen. Om je op weg te helpen delen we hier enkele ideeën die ons hebben geïnspireerd.

 

Hoe hergebruik je alledaagse spullen?

Het belangrijkste gereedschap voor upcycling is je inbeeldingsvermogen. Het gaat vooral om het zien van objecten die aan het einde van hun bruikbare leven zijn gekomen en uitvogelen waar ze nog wel nuttig voor kunnen zijn. Kun je er iets mee bedekken, vasthouden of tegenhouden? Het zal je verbazen welke upcycling handigheidjes je zo ontdekt.

Het kan vrij simpel zijn om alledaagse spullen te hergebruiken. Wat dacht je van een simpel soep- of bonenblik? Na gebruik verwijder je met een vijl de scherpe randjes. Week het blik in water om het label los te krijgen en zo heb je ineens een leuke pennenhouder, een plekje voor losse knopen of andere kleine spullen. Het is ook een handige plek om schoenveters, schoenverzorgingsmiddelen of je zonnebril in te bewaren.

 

 

Repareren is beter dan weggooien 

Je hebt vast wel eens iets gerepareerd gezien worden door een professional dat je niet eens meer kan zien dat het ooit kapot was. Maar zichtbare sporen van reparaties kunnen juist een leuk alternatief zijn die het doen lijken alsof dat stiksel of lijmnaad er eigenlijk gewoon hoort te zitten.

Geef toe, ergens in jouw kledingkast heb je een favoriete trui die eigenlijk te oud is om te dragen en ook wel een gat of twee heeft. Je kunt ‘m weggooien, maar als 95% van de trui nog intact is, dan kun je met wat naaien en breien er een hele nieuwe look aan geven.

 

 

Je zou bijvoorbeeld een andere oude trui kunnen pakken, daar een aparte vorm uitknippen en deze met wat naaiwerk aan over het kapotte deel van jouw oude favoriete trui bevestigen. Of je gaat helemaal los en voegt ook wat stukken van die andere trui toe aan delen van je trui die helemaal niet kapot of versleten zijn. Zo creëer je een geheel nieuwe look en blijft jouw favoriete trui bruikbaar. 

Handschoenen staan er om bekend om snel te slijten, vooral bij de vingertoppen. Een minder creatieve upcycler zal ervoor kiezen om de vingertoppen eraf te knippen en zo een korte handschoen te dragen. Maar als jij liever warme vingers in de winter wilt hebben, dan kun je de vingers afdekken met materialen van andere spullen. Voor je het weet heb je de hipste handschoenen en heerlijk warme vingertoppen.

Het meest eenvoudige kledingstuk om te repareren is de spijkerbroek. Je koopt de jeans tegenwoordig al met flink wat scheuren, dus zo eng is het niet om ermee te doe-het-zelven. Vul de gaten op met wat borduurwerk voor een unieke look. Zelfs het dichtnaaien van een scheur met een simpel stiksel maakt jouw broek al uniek.

 

 

Doe-het-zelf upcycling ideeën

Of je nou een spijkerbroek omtovert tot een korte broek, of twee kledingstukken samenvoegt tot één nieuwe, de mogelijkheden met upcyclen van kleding zijn oneindig. Je hoeft oude kleding niet eens om te toveren tot nieuwe kleding, je kunt er ook lampenkappen, picknickkleden, speelgoed of zelfs kunst van maken.

Van een spijkerbroek kun je een leuke denim schoudertas maken. Als je de broekzakken intact houdt, heb je meteen handige extra vakken. Als je erg goed overweg kunt met naald en draad, dan kun je de gulp gebruiken om een afritsbaar vak te maken om je waardevolle spullen in op te bergen.

T-shirts zien er vaak al snel oud uit, dat betekent niet dat je ze dan weg hoeft te gooien. Geef ze een tie-dye metamorfose en je shirt ziet er kleurrijk uit, ideaal voor op vakantie. Je kunt het shirt ook in lapjes knippen om deze te gebruiken om op andere kledingstukken te naaien.

Als je echt los wilt gaan maak je van je oude kleding leuke placemats, kleden of zelfs gordijnen. Knip je kleding in stukken en naai ze creatief samen voor mooie, unieke patronen.

 

Crop die top

Oude T-shirts zijn ideaal voor upcycling zodra je ze niet meer draagt. De beste manier om een crop top van je T-shirt te maken is om hem te dragen met je favoriete spijkerbroek of sportbroek en daarna meet je waar je wilt dat het shirt eindigt. Dan is het een kwestie van knippen, een zoom toevoegen om rafelen te voorkomen en klaar is kees.

Zo maak je hemden, topjes en veel meer. Soms is het afknippen van de hals al voldoende om een T-shirt te veranderen in een open hals shirt. Met een naaimachine is het zomen van de boorden een fluitje van een cent. Je kunt dit uiteraard ook met naald en draad doen.

 

Maak zomerjurken van heren overhemden

Heren overhemden zijn ontworpen om in de broek te dragen en kunnen daarom vrij lang zijn. Lang genoeg dat een groot overhemd al wat weg heeft van een zomerjurk voor dames van gemiddelde lengte. Zo'n jurk is uitstekend voor op het strand of een festival.

Je hoeft alleen de mouwen te verwijderen en de boorden te zoomen. Kun je overweg met een naald en draad, dan kun je de taille innemen voor een sierlijke pasvorm.

 

Oude truien worden vesten

Die oude trui die je niet meer kunt dragen kan prima nog als vest dienstdoen. Hierbij maak je handig gebruik van nog wat andere oude kleding aangezien je een boord moet toevoegen waar de knopen komen. Voor een wat luchtigere look gebruik je haak-en-oogsluitingen in plaats van knopen.

 

Upcycling voor de kleintjes

Baby's groeien als kool en gaan daarom snel door een hele lading kleren heen. Om ervoor te zorgen dat je kleine niet zonder kleding komt te zitten kun je met wat drukknopen en een beetje naaldwerk oude topjes eenvoudig veranderen in groeikleding voor elke baby. T-shirts en sweatshirts werken prima, maar ook hoodies doen het goed. Een dikke trui is een goede optie voor een lekker warm babypakje voor onderweg.

 

Laat je creativiteit de vrije loop

Dit zijn uiteraard maar enkele ideeën - je weet zelf het beste wat je in je mars hebt qua kleermakerij. Het gaat erom dat je vooral creatief denkt en dan zijn de mogelijkheden oneindig. Je was van plan deze kleren weg te gooien, dus het maakt niet uit of een project een keertje mislukt. Daar leer je alleen maar van. En de mislukte projecten bestaan uit recyclebaar materiaal, dus wellicht kun je het nog een keer gebruiken in een ander idee.

 

Geef je oude laarzen een nieuw leven

Kwaliteitslaarzen zijn gemaakt van erg duurzaam leer. Zonde om weg te gooien als er slechts een krasje of klein gaatje in zit. Als je de onderdelen los snijdt met een mes kun je deze gebruiken om riemen en tassen mee te pimpen. Mocht je echt los willen gaan kun je er zelfs boeken mee kaften! 

 

boots-with-plants

 

Je hebt vast wel eens een paar regenlaarzen gezien die nu dienst doen als bloempot. Wil jij je tuin opvrolijken? Dat kan met elk type laars. Deze inspirerende video laat zien hoe ze de laarzen in cement gieten (actie vanaf 30 seconden). Dit geeft een unieke look die doet denken dat jouw laarzen door een beeldhouwer zijn ontworpen. Mocht jij, na vele jaren comfort en genot, een tweede leven zoeken voor jouw Original Yellow 6-inch Boots, dan heb je nu een origineel idee waarmee jouw laarzen ook voor de komende jaren plezier geven. 

Zoek je iets nog creatievers? Upcycle jouw laarzen door ze een nieuw likje verf te geven en zo een tweede leven. Hier kun je echt jouw inbeelding de vrije loop laten, ontwerp maar wat er in je opkomt. Zo weet je zeker dat je een uniek paar laarzen hebt.

 

 

Als je nou geen laarzen-bloempot nodig hebt, ons Second Chance programma geeft jouw schoenen alsnog een tweede leven. Met één paar schoenen kunnen we al vijf maaltijden krijgen. Wat begon als een pilot in Duitsland in 2016 is nu uitgegroeid tot een enorm succes. Na negen nieuwe landen en 1.700 paar gedoneerde schoenen hebben we besloten het project uit te breiden naar de rest van Europa. 

 

Denk na voordat je iets weggooit

Hopelijk hebben we je een aantal leuke creatieve ideeën gegeven. Het eindproduct wordt bepaald door jouw inbeeldingsvermogen, of dit nou iets chic is of juist lekker rommelig. Het maakt allemaal niet uit. Uiteindelijk gaat het erom dat je je vermaakt terwijl je minder afval produceert. Met een beetje geluk geniet je jarenlang van je creaties. Waar wacht je nog op, laat je creativiteit de vrije loop en verras jezelf! 

 

Related Content