Timberland NL Home
Winkelwagen

Een praktische gids voor stijlvolle waterdichte kleding

2024-04-26

Een praktische gids voor stijlvolle waterdichte kleding

Of je nu gaat hiken, je hoog in de bergen waagt of gewoon in een gebied woont dat gevoelig is voor onverwachte stortbuien, waterdichte kleding is een veelzijdige must-have. Maar net als bij elke andere uitrusting zijn er veel soorten waterdichte kleding – en als je de verschillende kenmerken en stoffen begrijpt die je tegen kunt komen, kan je de juiste kledingstukken voor jouw behoeften kiezen.

Deze gids behandelt de ins en outs van waterdichte uitrusting en waar je op moet letten bij het kiezen en kopen van waterdichte laarzen, kleding of accessoires.

Een praktische gids voor stijlvolle waterdichte kleding

Op welke waterdichte eigenschappen moet ik letten?

Of je nu schoenen, een jas of een ander soort waterdichte kleding koopt, kies stukken die comfortabel zitten en die zijn ontworpen voor een lange levensduur met hoogwaardige materialen. 

Afgezien daarvan, let op deze belangrijke eigenschappen:

Duurzaam waterafstotend middel: Voeringen en tussenvoeringen spelen een belangrijke rol in hoe goed een waterdicht kledingstuk tegen vocht kan. Duurzaam waterafstotend middel is een membraan dat aan kleding wordt toegevoegd om te voorkomen dat voeringen verzadigd raken met vocht. GORE-TEX® is een veelgebruikte waterdichte membraantechnologie en staat bekend om zijn lange levensduur en betrouwbaarheid. 

Waterdichte zakken: Het ontwerp en de locatie van zakken op waterdichte kleding is cruciaal om water en wind buiten te houden. Idealiter zou een kledingstuk zakken met ritssluiting en waterdichte voeringen moeten hebben. 

Verzegelde naden: In waterdichte kleding en schoenen kan een dunne waterdichte tape worden aangebracht om de gaten te bedekken die door de naald bij de naden zijn gemaakt om het binnendringen van vocht te voorkomen. Een kledingstuk kan ofwel 'volledig getapet' zijn (waarbij elke naad getapet is) of 'kritisch getapet' (waar blootgestelde delen zoals de nek, schouders en borst worden getapet).

Waterdichte ritsen: Sommige waterdichte kledingstukken hebben hydro-seal ritsen, die een rubberen mechanisme gebruiken om te dichten en water buiten te houden wanneer ze gesloten zijn. Anderen hebben een zogenaamde 'stormbaffle', een gedeelte van waterdicht materiaal dat over de ritssluiting wordt gevouwen. 

Trekkoorden en klittenband: Veel waterdichte kledingstukken hebben trekkoorden of klittenbandsluitingen aan het hoofd en de polsen of aan de enkels om water effectief buiten te houden. 

Inzicht in waterdichtheid en ademend vermogen

De beoordeling van de waterdichtheid en het ademend vermogen van kledingstukken omvat gewoonlijk twee cijfers. Het eerste cijfer beschrijft het niveau van waterdichtheid en het tweede verwijst naar het ademend vermogen.

Hoe hoger de waterdichtheidsbeoordeling, hoe beter de stof bestand is tegen water. Evenzo, hoe hoger de beoordeling voor het ademend vermogen, hoe meer de stof vocht en damp laat ontsnappen, wat helpt bij het reguleren van de temperatuur en het minimaliseren van zweten.

Beoordelingen voor waterdichtheid en ademend vermogen kunnen als volgt worden ingedeeld:

Beoordeling voor waterdichtheid

  • 5.000 mm: Minimale weerstand tegen vocht, geschikt voor lichte regen of droge sneeuwomstandigheden.

  • 10.000 mm – 15.000 mm: Ontworpen om bestand te zijn tegen de meeste stortbuien en sneeuw, maar zal doordrenken als het wordt blootgesteld aan druk en zware, aanhoudende regen.

  • 20.000 mm en hoger: Blijft onder bijna alle omstandigheden waterdicht, zelfs met druk zoals het dragen van een zware rugzak.

Beoordeling voor ademend vermogen

  • 5.000 – 10.000 g/m²: Geschikt voor stadsuitstapjes, vissen, kamperen of activiteiten met een lage intensiteit.

  • 10.000 – 15.000 g/m²: Geschikt voor wandelen op laag niveau en hiking of heel licht joggen.

  • 15.000 – 20.000 g/m² en meer: Geschikt voor bergbeklimmen en bergop of in een warm klimaat trekken.

Wat zijn de musts van een waterdichte outfit?

Als je op zoek bent naar een waterdichte outfit voor dames of heren, zijn dit de belangrijkste stukken om je ensemble compleet te maken:

Waterdichte laarzen of schoenen

Stevig, duurzaam waterdicht schoeisel is misschien wel het belangrijkste item dat je nodig hebt, vooral als je in natte of modderige omstandigheden gaat lopen. Een goed paar waterdichte laarzen gaat jaren mee en houdt je voeten onder alle omstandigheden droog en beschermd.

Probeer:De originele 6-inch boot

Waterdichte jas

Een betrouwbare waterdichte jas houdt je warm en droog rond het hoofd, de nek, de romp en de polsen, de meest kritieke delen van het lichaam voor thermoregulatie. Je jas moet ook ademend zijn, zodat het zweet kan ontsnappen, zodat je van binnenuit droog en comfortabel blijft gedurende de dag.

Probeer:Timberland Eco Ready 3-in-1 waterdichte jas

Waterdichte broek

Waterdichte broeken zijn over het algemeen gemaakt van nylon of een nylonmix en zijn behandeld met een duurzaam waterafstotend middel. Houd bij het kopen van een waterdichte broek rekening met zowel functionaliteit als pasvorm. Ze moeten niet alleen water afstoten, maar ook bewegingsvrijheid bieden terwijl je onderweg bent.

Probeer:Timberland converteerbare broek

Waterdichte handschoenen

Voor activiteiten zoals bergbeklimmen en skiën kunnen waterdichte handschoenen de blootstelling aan vocht helpen minimaliseren en de kou buiten houden. Zoek naar stijlen met een waterdicht membraan of met weerbestendige stoffen zoals polyester en nylon.

Probeer: Timberland Snow Brook Pinnacle 2-in-1-handschoenen

Timberland is al bijna een halve eeuw marktleider. Ontdek de nieuwste collectie waterdichte schoenen en kleding.