Timberland NL Home
Winkelwagen

De Timberland gids voor een milieuvriendelijke levensstijl

2024-04-26

De Timberland gids voor een milieuvriendelijke levensstijl

Heb je ooit overwogen om een milieuvriendelijke levensstijl te volgen? Als je al eens plastic flessen hebt gerecycled of je auto thuis hebt laten staan om met het openbaar vervoer naar het werk te gaan, ben je al een heel eind op weg om de hoeveelheid afval en de uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen.

Maar hoe leef je dagelijks met een lage ecologische voetafdruk? Laten we even kijken hoe je in een paar eenvoudige stappen een milieuvriendelijker leven kunt leiden.

Bamboo toothbrush with plants and towel

Wacht, wat is het verschil tussen low impact en zero waste? 

Het belangrijkste verschil hier is waar elke term zich op richt. Een zero waste levensstijl houdt in dat je de hoeveelheid “waste” of afval dat je produceert zoveel mogelijk vermindert, terwijl de milieuvriendelijke “low impact” beweging werkt aan het holistisch verminderen van je totale impact op het milieu. 

De zero waste levensstijl houdt in dat men afziet van wegwerpartikelen, zoals bv. verpakkingen gemaakt uit plastic en piepschuim. Om zijn naam eer aan te doen, werkt de zero waste beweging aan het produceren van zo weinig mogelijk afval door het gebruik van goederen die herbruikbaar, recyclebaar of volledig composteerbaar zijn. 

De milieuvriendelijke low impact levensstijl gaat een stap verder door ethische en duurzame praktijken in alle aspecten van het leven te integreren. Naast het verminderen van afval, kan men bijvoorbeeld ethische kleding dragen, duurzame schoenen van gerecycled materiaal kopen, ethische artikelen kopen of in een energiezuinige elektrische auto rijden. 

Is het gemakkelijk om milieuvriendelijk te zijn? 

Beginnen met het leiden van een milieuvriendelijke levensstijl kan zeker overweldigend zijn. Dagelijkse gemakken, zoals voorverpakt voedsel of het kopen van een kopje koffie om mee te nemen, kan in het begin moeilijk te weerstaan zijn. Maar, zoals met alle nieuwe gewoonten, kan duurzaam leven eenvoudig zijn als je klein begint.

Overweeg bijvoorbeeld de aanschaf van een herbruikbare waterfles of herbruikbare boodschappentassen en bouw zo je gezonde gewoontes verder uit. 

Reusable water bottle and bags

In onze individuele en gemeenschappelijke ervaring, komt het echt neer op algemeen bewustzijn. Zero waste leven heeft alles te maken met het grotere geheel in gedachten te houden, terwijl je onafhankelijke positieve keuzes maakt. Hoewel we als individu zeker niet de miljoenen plastic flessen kunnen tegenhouden die elk jaar in onze oceanen belanden, kunnen we bewuste beslissingen nemen over onze persoonlijke impact. Zo kunnen we onze tijd, geld en energie investeren in beslissingen die bijdragen tot een betere en groenere planeet.

Ontmoet het Team van Timberland: Onze Milieuvriendelijk Tips

Bij Timberland is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van onze missie. Tot nu toe hebben we het equivalent van 345 miljoen plastic flessen een nieuw leven gegeven in onze collecties, inclusief gerecyclede schoenen en rugzakken. We gebruiken elk jaar ongeveer 250.000 kg gerecycleerd rubber in onze schoenen.

Onze Duurzaamheidsdoelen voor 2020 waren ambitieus, maar toch realistisch. Eentje daarvan is het blijven uitbreiden van onze duurzame initiatieven. We hebben de gewaagde belofte gemaakt om de komende vijf jaar wereldwijd 50 miljoen bomen te planten, maar kunnen dit doel enkel bereiken met de helpende hand van toegewijde non-profitorganisaties over de hele wereld.

Duurzaam succes begint bij elk van onze medewerkers

Samen kunnen we van Plant The Change™ een succes maken, maar het begint allemaal op lokaal niveau met elke gemeenschap waarmee we samenwerken. Daarnaast geeft ons Second Chance-programma nieuw leven aan gedoneerd schoeisel, ongeacht of het Timberland-schoenen zijn of niet. Dit zero waste initiatief heeft ongeveer 1.700 schoenen in negen landen nieuw leven ingeblazen.

Duurzaam succes begint bij elk van onze werknemers. Wij vroegen een paar Timberland-medewerkers over de inspanningen die zij in hun persoonlijke leven doen om een milieuvriendelijke levensstijl te leiden.

Hoe verklein je je ecologische voetafdruk 101

Je kunt beginnen met het ‘zero waste’-principe door het invoeren van dagelijkse, kleine veranderingen die een groot impact hebben op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Ruil je dagelijkse wegwerp koffiebeker in voor een herbruikbaar exemplaar en neem een metalen waterfles mee naar de sportschool in plaats van een plastic alternatief voor eenmalig gebruik.

Forest panoramic view

Investeer in kwaliteit over kwantiteit - voor je eigen welzijn en dat van de planeet 

Een extra voordeel is bijvoorbeeld dat sommige koffiezaken je zelfs een kleine korting geven als je je eigen beker meeneemt voor je dagelijkse koffie. In plaats van de fast fashion-industrie te steunen, kun je beter kiezen voor ethische kleding van biologisch katoen, of tweedehands winkelen en zo kwaliteitsartikelen aan een scherp prijsje aanschaffen.

In het algemeen is het voor jezelf (en voor de planeet) beter om te investeren in kwaliteit dan in kwantiteit. Wanneer je een paar schoenen bij Timberland koopt, krijg je een milieubewust kwaliteitsproduct dat je leven lang meegaat.

Elke stap die je dichter brengt bij een duurzaam leven, hoe klein of groot deze ook is, is belangrijk voor onze planeet. Shop bij Timberland om te investeren in duurzame mode voor een betere wereld.