TIMBERLAND’S GLOBAL STEWARDS NEMEN MVO WERELDWIJD ONDER DE LOEPHet Timberland-team van Global Stewards - herkenbaar door hun groene shirts - bestaat uit dertig gepassioneerde en toegewijde Timberland-medewerkers afkomstig uit 19 landen. Deze Stewards zetten zich vrijwillig in om, naast hun dagelijkse werkzaamheden, de milieu-agenda van Timberland te promoten en zakelijke en maatschappelijke meerwaarde te creëren voor het bedrijf en de gemeenschap waarin ze gevestigd zijn. De Stewards volgen elk jaar een training van een week, waarin ze niet alleen leren hoe ze succesvol kunnen zijn in hun rol van Steward, maar ook in die van medewerker. Afgelopen voorjaar vond de 11e trainingsbijeenkomst van het team plaats, maar, in tegenstelling tot andere jaren, kwamen de Stewards dit keer op regionaal niveau bij elkaar. De VS/DR-Stewards kwamen samen in het Engelse Stratham, de Europese Stewards in het Zwitserse Stabio en de Stewards in Azië troffen elkaar in Hong Kong en Zhuhai.

Tijdens de bijeenkomsten delen de Stewards best-practices en de opgedane kennis en ervaring met elkaar. Zo werd dit jaar de MVO-performance (MVO = Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) van de afgelopen jaren onder de loep genomen en een plan voor het komende jaar opgesteld. Daarnaast werden de plannen van aanpak op één lijn gebracht voor het omgaan met regionale kansen en kwesties en kregen ze training om hun professionele sterke kanten, hun vaardigheden op het gebied van planning en zakelijke communicatie te ontwikkelen. Naast de verschillende workshops, was er tijd voor de Stewards om er samen op uit te trekken en de omgeving te verkennen.

Het Global Stewards-programma werd in 2006 geïntroduceerd met de bedoeling om niet alleen de impact van de MVO-inspanningen van Timberland wereldwijd te vergroten, maar ook het bereik daarvan. Het programma is van belang voor talrijke bedrijven die zich voor gelijksoortige uitdaging gesteld zien. Afgelopen juni hield Atlanta McIlwraith, Senior Manager of Community Engagement and Communication bij Timberland, als panellid een voordracht over “More and Better: Scaling Employee Volunteering” tijdens de National Conference on Volunteering and Service, dat werd georganiseerd door Points of Light in Detroit. Het panel bestond o.a. uit Alicia Koch, Program Manager of Employee & Community Engagement bij Groupon en Heidi Kramer, Senior Manager of Corporate Citizenship & Corporate Affairs bij IBM. De panelleden spraken voor een veelkoppig publiek, bestaand uit vooraanstaande zakenlieden die niet alleen vragen stelden, maar ook met positieve feedback over het Global Stewards-programma van Timberland kwamen.

“Het was inspirerend om te zien hoe het onderwerp van de Global Stewards, tien jaar na de introductie van het programma, de tongen nog altijd losmaakt en ideeën genereert,” aldus Atlanta McIlwraith. “De Stewards richten zich op een kwestie die bij veel internationale bedrijven leeft en bieden een antwoord op hoe deze bedrijven de impact en schaal van hun MVO-inspanningen wereldwijd kunnen vergroten. Het programma creëert een win-winsituatie en is bijzonder waardevol voor Timberland en de Stewards. Timberland wint aan lokaal revelante inzichten die de wereldwijde strategieën ondersteunen en de Stewards profiteren van leadership-training, meer erkenning van senior leiders in de organisatie, en niet te vergeten, de fantastische uniformen (die ze zelf hebben ontworpen) en cadeaus die ze als beloning voor hun inspanning ontvangen."

Uit de jaarlijkse meetings van de Stewards over de afgelopen jaren zijn al talloze goede ideeën voortgekomen. Eén van de beste daarvan is ongetwijfeld het 40's Club-beloningsprogramma voor werknemers die al hun beschikbare vrijwilligersuren in een jaar opmaken. De 40's Club werd oorspronkelijk in ons distributiecentrum in Danville geïntroduceerd. In 2008 informeerde de Global Steward in Danville zijn collega-stewards over het programma en samen hebben ze bewerkstelligd dat het programma wereldwijd ging. Sinds 2009 kunnen alle medewerkers wereldwijd een plekje in de prestigieuze wereldwijde 40's Club verdienen door al hun beschikbare uren voor vrijwilligerswerk te gebruiken.

“De Stewards komen ieder jaar opnieuw met nieuwe ideeën en manieren om onze impact wereldwijd te vergroten, aldus McIlwraith. "Ik ben benieuwd waar ze de volgende keer mee gaan komen?"