Hoe kun je zweetvoeten in werklaarzen voorkomen?

Zweterige werklaarzen lijken misschien niet zo belangrijk, maar als je dat zegt tegen iemand die urenlang werkt in een warme omgeving, hoor je waarschijnlijk iets anders. Laten we eens kijken naar waarom zweterige laarzen echt een probleem zijn, voordat we met mogelijke oplossingen komen.

 

Wat is er mis met zweetvoeten?

Er zijn meerdere redenen waarom te veel zweet in je laarzen een probleem kan zijn:

  • Het is oncomfortabel

  • Het stinkt

  • De laarzen kunnen glibberig worden waardoor je minder stevig staat

  • Je kunt er een schimmelinfectie door krijgen

  • De laarzen kunnen erdoor gaan rotten waardoor de stof wordt aangetast
     

Hoe kun je zweetvoeten in werklaarzen voorkomen?

Als je op zoek gaat naar het voorkomen van voetzweet en stank in je laarzen, kom je er al snel achter dat ventilatie je beste vriend is. Maar dan stuit je op een mogelijk probleem: hoe zorg je ervoor dat de lucht kan circuleren in je laars terwijl deze ook waterbestendig en geïsoleerd blijft?

De makkelijkste manier is om de laarzen niet te lang achter elkaar te dragen, zeker in warme omstandigheden en/of wanneer je zwaar werk doet. Als je ze ongeveer elk uur uit doet en laat luchten, zul je merken dat de condens en het vocht niet de tijd hebben om een broedplaats voor bacteriën te vormen, waardoor de stank en het vocht zal verminderen.

Voor de meeste mensen is dat natuurlijk geen optie; je draagt ze een hele shift lang en het is waarschijnlijk niet mogelijk, of zelfs onveilig, om ze even uit te trekken. 

Een extra paar laarzen kopen om per dag of tijdens je shift af te wisselen, zal de schade op de lange termijn ook verminderen, maar dat kan een dure optie zijn. En ook dat is tijdens een werkdag waarschijnlijk niet handig.

Hoe vermijd je zweten in laarzen: de schoenenrek-optie 

Je kunt voetzweet verminderen door een winterpaar en een zomerpaar te hebben. De een is lichter en minder geïsoleerd, de ander is gemaakt voor koudere omstandigheden. Het dragen van geïsoleerde werklaarzen in de zomerhitte of nabij hete machines helpt je zweetprobleem natuurlijk niet, dus dat kan een stap in de goede richting zijn. Denk ook na over de soort sokken die je draagt. Er zijn verschillende dikten en hoe lichter ze zijn, hoe minder zweet je produceert in bepaalde omgevingen.

 

Hoe voorkom je zweetvoeten in werklaarzen: de Timberland-manier

Bovenstaande opties werken voor sommige mensen misschien goed, maar ze verminderen wel de veelzijdigheid en draagbaarheid van laarzen. Veel mensen willen gewoon aan het begin van hun shift hun laarzen aantrekken zonder er nog over na te denken, of het nu regent, sneeuwt of de zon schijnt. En dat is waar het ademend vermogen in het spel komt.

Ademend vermogen is simpelweg de mogelijkheid voor vocht om de laars te verlaten en om frisse lucht binnen te laten. Maar dat zou je natuurlijk ook over sandalen kunnen zeggen en die kun je echt niet op een bouwterrein of in een fabriek dragen. Om werklaarzen ademend te maken, moeten ze stevig, chemisch bestendig en waterbestendig zijn terwijl ze ook vocht afvoeren en lucht binnenlaten. En dat is lastiger.

Wij doen dat echter toch door onze materialen zorgvuldig uit te kiezen en gebruik te maken van geavanceerde productieprocessen. Veel van onze laarzen hebben lagen Gore-Tex, waardoor kleine waterdeeltjes kunnen ontsnappen terwijl regendruppels niet binnenkomen. Het is een elegante oplossing voor het probleem, waardoor isolatie mogelijk is zonder oververhit te raken. Wij geven al onze laarzen ook een laagje speciale materialen die zorgen dat water niet binnen kan komen en sommigen krijgen ook een antimicrobiële behandeling waardoor bacteriën geen kans krijgen.

 

Kies de juiste laarzen

Dus als je wilt weten hoe je zweetvoeten in laarzen tegen kunt gaan, zijn er een paar opties. Ja, je kunt ze inderdaad laten luchten en wisselen. Maar misschien is het beter om laarzen te kopen met ingebouwde technologie waardoor je ze langer en onder meer omstandigheden kunt dragen zonder te veel te zweten. 

Wanneer je zoekt naar laarzen voor mannen of vrouwen, moet je er altijd voor zorgen dat je de secties "productdetails" en "eigenschappen" vergroot onder aan de pagina. Daar gaan we verder dan de stijlen en geven we alle mogelijke informatie over veiligheid, waterbestendigheid, ademend vermogen en isolatie. Dus waar je ook naar op zoek bent in je werklaarzen, je kunt het allemaal vinden.

Related Content