Hoe weet ik of ik inlegzolen nodig heb?

 

Inlegzolen (steunzolen, om precies te zijn) zijn gewatteerde of kussenachtige inlegstukken die in je schoen (of beide schoenen) passen en moeten zorgen voor extra comfort. Het gaat daarbij echter niet alleen om comfort voor je voeten - als er een probleem is met jouw voeten, uit zich dat vaak in hielpijn of enkel-, kuit-, bekken- en zelfs rugklachten en de juiste inlegzolen kunnen in dat geval meer voor je doen dan je denkt. 

Voordat we doorgaan, moeten we je even wijzen op een belangrijk feit. Problemen met je voeten, bijvoorbeeld platvoeten, fasciitis plantaris of pijn in de benen of de rug kun je niet zelf diagnosticeren. Als jij dergelijke pijnklachten hebt, moet je echt je huisarts of apotheker raadplegen, die je wellicht doorverwijst naar een specialist in voetverzorging ofwel een podoloog, voor de juiste diagnose.

Als je op eigen houtje gaat dokteren, zoek je misschien je heil in inlegzolen die het probleem alleen maar verergeren. Misschien kies je wel voor inlegzolen voor de voetholte, terwijl juist je hiel het probleem veroorzaakt. Het is zelfs mogelijk dat niet je voeten, maar je schoenen de oorzaak zijn van het probleem.

Tekenen die erop wijzen dat je misschien inlegzolen nodig hebt

Jouw podoloog kan je op basis van jouw specifieke conditie adequaat adviseren over inlegzolen voor je voetholte, steunzolen voor de volledige lengte en dergelijke en misschien zijn jouw pijn- of houdingsklachten daarmee in een keer opgelost. Maar misschien is het ook al voldoende als je je voeten even omhoog legt dan wel zelfhechtende, pasklare comfortinlegzolen koopt. Hier volgen een aantal symptomen en klachten waarop je moet letten:

  • platvoeten - er is geen duidelijke boog tussen de hiel en de bal van de voet

  • plotselinge heftige pijn in de hiel of de voetholte - die vaak optreedt nadat je langdurig hebt gestaan

  • evenwichtsklachten - het is zeker zinvol dat hier even naar wordt gekeken, want de oorzaak van het probleem kunnen je voeten zijn, maar ook aandoeningen van het binnenoor of hoogtevrees

  • de rechter en de linker schoen slijten ongelijkmatig - bij de meeste mensen slijten de schoenen gelijkmatig, maar als een zool sneller slijt dan de andere, is er wellicht sprake van een probleem met een van je voeten

  • diabetes - is vaak de veroorzaker van voetklachten die met inlegzolen kunnen worden verholpen

  • jicht - hevige gewrichtspijn die doorgaans optreedt in de grote teen

 

Inlegzolen voor algemene doeleinden

Afgezien van een medische noodzaak kun je soms gewoon behoefte hebben aan wat extra comfort voor je voeten en dan kun je natuurlijk gewoon inlegzolen gebruiken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat oorspronkelijke demping van je schoenen gewoon versleten is, maar de schoenen zelf nog in een goede staat verkeren, dus waarom zou je die dan niet vervangen door een inlegzool? Misschien zijn je schoenen wel iets te groot - inlegzolen kunnen de overtollige ruimte heel goed opvullen. Of misschien ben je wel heel veel op de been of plan je een wandeltocht; ook in dit geval geldt dat je met inlegzolen voetklachten na uren van activiteit wellicht kunt voorkomen.

Er zijn ook sportinlegzolen van schuim of gel verkrijgbaar, die met extra demping en schokabsorptie verlichting en bescherming bieden. Sorbothane "double strike"-inlegzolen zijn vooral nuttig als je hardloopt of high-impact-sporten als tennis beoefent.

 

Begin met schoeisel van goede kwaliteit

Als je boots gewoon niet lekker zitten, kun je ervan uitgaan dat je vroeg of laat pijn aan je voeten krijgt. Om die reden verdient het aanbeveling om alleen schoenen van goede kwaliteit, van goed materiaal en met vakmanschap gemaakt, te kopen. Je bent het je voeten en je rug verschuldigd, dus waarom zou je niet gaan voor kwaliteit?

Related Content