Verschil tussen stalen, gelegeerde en composieten neuzen

 

Je krijgt maar één paar voeten, dus het is essentieel om ze te beschermen wanneer je in moeilijke omgevingen werkt. Daarom wordt je waarschijnlijk nergens in de buurt van een groot aantal fabrieken, mijnen, houtwerven, magazijnen en transportfaciliteiten toegelaten zonder de minimale voetbescherming die wordt geboden door schoenen of laarzen met teenbescherming.

Het is de moeite waard om erop te wijzen dat de uitdrukking "teenbescherming" of "neus" de rol die de versteviging speelt in een veiligheidslaars onderbelicht. Ze zijn ontworpen om de hele voet tot op zekere hoogte te beschermen. De beschermende onderdelen van de rolkooi van een 4×4 of een ijshockeyhelm zijn relatief klein in vergelijking met het gebied dat zij beschermen, maar zij beschermen door grote voorwerpen (in dit geval wegen, auto's en pucks) tegen te houden zodat deze de inzittenden of dragers niet kunnen bereiken. Op dezelfde manier zal een afgeschermde neus de hele voet effectief beschermen tegen grote voorwerpen die erop vallen, en aangezien het grote voorwerpen zijn die de meeste schade veroorzaken, is dat voldoende bescherming, tenzij je heel veel pech hebt.

We kijken naar de drie belangrijkste soorten neuzen:

  • Stalen neus

  • Gelegeerde neus

  • Composieten neus

Hier is alles wat je moet weten - wat ze zijn, waar ze van gemaakt zijn, hoe ze zich verhouden tot elkaar en een paar veelgestelde vragen.

 

Laarzen met stalen neuzen: het origineel

Stalen neuzen zijn de originele vorm van verbeterde voetbescherming, die dateert uit de jaren '30. Leer bood altijd enige bescherming, maar dit was de volgende stap. De neus is in wezen een kwart van een holle stalen bal ingebed in de zool, bedekt door het leren bovenwerk.

 

Voor- en nadelen van stalen neuzen

Stalen neuzen bieden een degelijke bescherming tegen de meest waarschijnlijke arbeidsongevallen die de voeten treffen. Staal is natuurlijk een taai materiaal, een mix van ijzer en koolstof, dus zolang de laarzen goed gemaakt zijn, zullen ze je beschermen. Staal is het goedkoopste materiaal van de drie.

Het negatieve punt is dat ze echter behoorlijk zwaar kunnen zijn, wat toch zeer belangrijk is als je lange dagen werkt en veel kilometers loopt. Ze activeren metaaldetectoren, dus ze zijn niet ideaal voor bepaalde veiligheidssituaties, en ze kunnen ook elektriciteit geleiden, wat het dragen ervan rond hoogspanningsinstallaties uitsluit. Houd er rekening mee dat sommige stalen neuzen kunnen roesten, vooral als ze gedurende lange tijd aan vocht of humiditeit worden blootgesteld.

 

Laarzen met een gelegeerde neus: solide en echt

Gelegeerde neuzen zijn ook gemaakt van metaal, maar deze keer is het een mengsel van twee of meer metalen. Typische metalen zijn aluminium en titanium, die samen legeringen vormen die ongeveer 30% lichter zijn dan staal voor dezelfde dikte en sterkte. 

 

Voor- en nadelen van gelegeerde neuzen

Gelegeerde veiligheidsneuzen presteren op dezelfde manier als hierboven beschreven stalen veiligheidsneuzen in termen van sterkte, maar zullen nooit roesten omdat ze geen ijzer bevatten. Ze hebben ook vergelijkbare nadelen: metaaldetectoren en elektrische geleiding kunnen problemen veroorzaken, en in vergelijking met staal zijn gelegeerde veiligheidsneuzen duurder. De lichtheid is echter belangrijk voor iedereen die de hele dag op de been is - die voetstappen tellen echt op, en hoe minder gewicht je draagt, hoe minder vermoeid je zal zijn.

Composieten neuzen: de moderne oplossing

De nieuwste verstevigde neuzen zijn de zogenaamde laarzen met een composieten neus. Wat betekent een composieten neus? Het is een van een aantal niet-metalen materialen die op een vergelijkbare manier presteren als stalen en gelegeerde veiligheidsneuzen op het gebied van bescherming tegen verbrijzeling en stoten.

 

Voor- en nadelen van composieten neuzen

Composieten neuzen bieden goede bescherming voor je tenen en voeten en zijn lichtgewicht in vergelijking met staal en legeringen. Bovendien veroorzaken ze geen problemen met roest, elektrische geleiding of metaaldetectoren. Ze zijn echter meestal duurder en de neus is meestal merkbaar dikker dan metaal.

 

Waar zijn composieten neuzen van gemaakt?

De meest voorkomende materialen voor composieten neuzen zijn koolstofvezel en Kevlar®. Dit zijn ongelooflijk sterke synthetische materialen. Koolstofvezel wordt gebruikt om F1-auto's en vliegtuigen te maken, terwijl Kevlar® bekend staat om zijn gebruik in kogelvrije vesten. Beide zijn in staat om de voeten te beschermen tegen allerlei soorten vallen.

 

Zijn composieten neuzen net zo veilig als staal?

Composieten en stalen neuzen zijn net zo veilig als het ontwerp en de kwaliteit van de constructie, maar als alles gelijk is, zijn composieten neuzen net zo beschermend als stalen of gelegeerde neuzen. Zorg ervoor dat je ze bij een gerenommeerde leverancier koopt.

Je werkgever moet je kunnen vertellen welk schoeisel nodig is voor de taak die je uitvoert. Zoals je kunt zien in ISO 13.340.50 (been- en voetbescherming) is er een hele reeks normen voor beschermende kleding in verschillende situaties, dus zoek de norm op die het meest geschikt is voor jouw behoeften en zorg ervoor dat je de juiste uitrusting krijgt. Vergeet niet dat de veiligheidsneus misschien maar één vereiste is - je kunt ook antislip, waterdichtheid, elektrische isolatie, warmte-isolatie enzovoort nodig hebben, dus doe altijd je onderzoek voordat je een paar koopt op basis van hoe ze zullen worden gedragen.

Related Content