Een gids voor duurzame materialen voor kleding en schoenen

In een wereld waar een compleet nieuwe garderobe slechts een druk op de knop weg is, lijkt het moeilijk om duurzaamheid in het achterhoofd te houden. Als je de stof niet in de hand kan nemen, hoe weet je dan of het duurzaam is of niet? Het antwoord hierop is vrij eenvoudig: lees de productpagina voordat je een kledingstuk aan je winkelwagentje toevoegt.

Qua impact op het milieu is het materiaal waarvan kleding gemaakt is van groot belang. We kunnen niet langer meer niets doen. We moeten allemaal hard werken om meer duurzame kleding en lederen producten te kopen en te maken. Zo zorgen we voor minder CO2 in de lucht en helpen we het broeikaseffect te verminderen

Gezamenlijk moeten we als doel stellen dat we de voorkeur geven aan duurzame kleding en schoenen in plaats van fast fashion. Maar waar zijn duurzame schoenen en kleding eigenlijk van gemaakt? Hoe kun je duurzaam shoppen om zo de planeet te helpen? Wederom is het antwoord vrij eenvoudig: investeer vandaag nog in Timberland.

Laten we ons eens verdiepen in duurzame stoffen van hoge kwaliteit, vegan leer en hoe het productieproces van Timberland zo milieuvriendelijk is.

Timberland eco-friendly

 

Wat zijn duurzame materialen?

Hier bij Timberland hebben we een hoger doel als het gaat om het gebruiken van duurzame materialen. We zijn van mening dat een groenere toekomst een betere toekomst is. Van duurzame schoenen tot kleding gemaakt van natuurlijke en synthetische stoffen, een essentieel element om ons doel te bereiken zijn de verantwoordelijk ingekochte producten waarmee we produceren. 

Bijvoorbeeld, volgens on 2019 CSR-rapport, hebben we 97% PVC-schoeisel geproduceerd. Bovendien worden onze Originele Earthkeepers Leren Laarzen gemaakt van gerecycled PET & rubber materialen. 

Kenmerkende laarzen voor heren en dames zoals onze Timberland 6 Inch Boot zijn extreem duurzaam en gemaakt om lang mee te gaan. Ze zijn gemaakt van eersteklas Nubuck Better Leather™ van een duurzame leerlooierij die een zilveren score ontvangt voor de manier waarop ze omgaan met energie-, water- en afvalbeheer. Onze boots worden dus gemaakt in fabrieken met ethische werkomstandigheden en zijn vrij van giftige chemicaliën. 

Laten we eens kijken naar de top zes van duurzame materialen die Timberland zelf van de grond af aan heeft opgebouwd: 

Gerelateerde content: Koop ethisch, draag ethisch en wees ethisch

 

1. Greenstride™

Onze GreenStride™ collectie van gerecyclede schoenen is het toppunt van milieuvriendelijke innovatie. Greenstride™ is een nieuw soort van schuim dat wellicht het meest duurzaam is terwijl het niet aan comfort inboet. De comfortabele zolen van GreenStride™ bieden je voeten de steun die ze nodig hebben.

Onze zolen zijn gemaakt van rubber dat van plantages komt die aantoonbaar verantwoordelijke landbeheer technieken toepassen. Suikerriet is een geschikt materiaal om onderdelen voor schoenen mee te maken. We gebruiken het omdat het een hernieuwbare hulpbron is, waardoor onze producten meer verantwoord zijn. Dus of je nou Chukka laarzen of leren laarzen voor heren zoekt, je vindt extra comfort dankzij de GreenStride™ zolen.

S21 Greenstride

Video of Timberlands S21 Greenstride campaign.
 

 

2. TrueCloud™

TrueCloud™ schoenen zijn lichtgewicht voor jou en hebben maar een lichte impact op de planeet. Ze zijn volledig gemaakt van natuurlijke materialen. Zo vind je hernieuwbare eucalyptus, verantwoordelijke wol, gerecycled katoen, en onze gepatenteerde Community Cotton™ stoffen. 

Wat maakt onze TrueCloud™ schoenen zo milieuvriendelijk? Ze zijn duurzaam tot op de naad. Met garen gemaakt van 70% hernieuwbare eucalyptus en 30% hergebruikt katoen en andere onderdelen gemaakt van REBOTL™ materiaal, zijn deze schoenen echt groen. REBOTL is een ander duurzaam materiaal waar we trots op zijn. Het bevat minstens 50% gerecyclede plastic flessen. 

Gerelateerde content: Shop TrueCloud™ schoenen

TrueCloud Timberland shoes

 

 

3. ReBOTL™  Recycled Technology

Sinds 2009 hebben wij zo'n 345 miljoen plastic flessen een nieuw leven gegeven in onze producten. Plastic flessen zijn niet biologisch afbreekbaar, dus ze worden verzameld, in kleine stukjes gemalen om dan tot draad te worden gesponnen en uiteindelijk een milieuvriendelijke stof te worden. Dit milieubewuste materiaal gebruiken we vervolgens om schoenen, laarzen, jassen, tassen en nog veel meer te maken.

 

4. Recycled Leather

Het is van uitermate belang om gegronde kennis van de leerindustrie te hebben als je wilt werken met duurzaam leer. 96% van het leer dat we gebruiken komt van looierijen die een gouden of zilveren waardering krijgen van de Leather Working Group. Zij beoordelen looierijen volgens de hoogste leerbewerking normen.

 

5. Regenerative Leather

Wij willen de natuur helpen om weer open te bloeien door producten te kopen van regeneratieve boerderijen. Regeneratieve landbouw bootst de natuur na. Dieren grazen op natuurlijke wijze en op het land worden verschillende gewassen geplant om de diversiteit van de natuur na te bootsen. Zo krijgt het land de kans om gezond en gehydrateerd te raken. De grond krijgt de kans om even tot rust te komen.

 

6. Organic Cotton

Onze producten bevatten 77% duurzaam katoen. In tegenstelling tot veel van onze concurrenten weten we exact waar ons katoen vandaan komt en wie het geplant heeft. We maken gebruik van sterk, duurzaam katoen dat in samenwerking met lokale gemeenschappen in Haïti verbouwd is. Ons Community Cotton™ initiatief heeft een positieve impact op de gemeenschap en op de toekomst van iedereen betrokken in het project. Ook het milieu plukt hier de vruchten van dankzij de langdurige samenwerking gebaseerd op een verantwoord ondernemingsmodel. 

Nu heb je een idee hoe je duurzame kleding en schoenen kunt vinden. De volgende taak is voor jou, namelijk het goed zorgen voor je producten. Als je bijvoorbeeld je Timberland kleding wast in koud water, dan gaat deze langer mee. En maak je Chelsea Laars met ReBOTL™ materiaal regelmatig schoon met ons welbekende Boot Sauce™ schoonmaakmiddel. 

We doen al sinds onze oprichting in 1952 ons best om de wereld een betere plek te maken. De CO2-uitstoot in Nederland neemt af en door duurzaam in te kopen kan die uitstoot nog verder naar beneden. Dus of je nou op vakantie gaat of juist lekker thuis wilt chillen tijdens een zogenaamde staycation in je Timberlands, laten we duurzaam de nieuwe modetrend maken!

Dus of je nou op zoek bent naar een paar slippers of juist een stevig paar laarzen, of misschien zoek je gewoon een beetje inspiratie, wij hopen dat je ons advies ter harte neemt. Doe met ons mee en kies vandaag nog voor een serieuze stijl met duurzaamheid in het achterhoofd.

Related Content