Timberland NL Home
Winkelwagen

Dit is waarom je altijd jouw kleding hoort te recyclen

2024-04-26

Dit is waarom je altijd jouw kleding hoort te recyclen

Hand holding folded clothes

Of je nou extra ruimte in je kledingkast nodig hebt of je wilt een milieuvriendelijke levensstijl erop na houden, het blijft een uitdaging om te beslissen wat te doen met de kleding die je niet meer draagt. Voordat je alles in de vuilniszak gooit, overweeg eens om je oude kledingstukken te recyclen.

Consumenten kopen steeds meer en met de fast fashion trends leidt dit tot enorme afvalbergen kleding en textiel wereldwijd. Door je kleding te recyclen en kleding te kopen die gemaakt is van hergebruikt materiaal, kun jij je steentje bijdragen aan het verkleinen van die enorme stapels plastic en andere materialen op de vuilnisbelt.

Je bespaart geld en helpt de planeet – een win-win situatie dus. Laten we eens kijken hoe jij ervoor kunt zorgen dat je altijd je kleding recyclet. We leggen je hier uit hoe je kunt beginnen.

We verminderen, hergebruiken en recycleren niet voor niets

We horen overal dat we minder moeten consumeren en dat recyclen goed is. Daarom hebben we GFT-afvalbakken, papiercontainers en zit er statiegeld op de meeste flessen. Als het gaat om kleding zijn er minder initiatieven, maar het is net zo belangrijk voor de planeet om textiel te recyclen.

Jaarlijks worden er in Nederland alleen al 21,5 miljoen kledingstukken verspild simpelweg omdat we ze niet meer gebruiken. 1,2 miljoen van deze kledingstukken zijn zelfs gloednieuw en nooit verkocht. Door tweedehands kleding te kopen, schoenen van duurzaam materialen te kiezen, of door simpelweg je eigen kleding te recyclen, kun jij een enorme bijdrage leveren om deze verspilling tegen te gaan.

Laten we eens kijken waarom je dit seizoen jouw kleding hoort te recyclen:

  • Bespaar energie: ieder kledingstuk wordt geproduceerd door middel van een complexe procedure waarbij veel energie verbruikt wordt. Door jouw kleding te hergebruiken verminder je de vraag naar nieuwe materialen zodat er minder leer voor schoenen of andere materialen nodig zijn voor jouw kleding

  • Bespaar geld: minder kleding kopen betekent minder geld uitgeven. Als je toch de nood voelt om af en toe iets anders te dragen, koop dan tweedehands of vintage kleding. Zo verfris je jouw kledingkast zonder dat er mooie, bruikbare kleding verloren gaat

  • Bespaar ruimte op de vuilnisbelt: stortplaatsen zijn niet alleen stinkende gedrochten met stapels plastic die er deprimerend uitzien, ze kosten de gemeente ook bakken met geld. Door je kleding te recyclen verlaag je de kosten voor afvalverwerking en kan de gemeente dat geld uitgeven aan betere projecten, zoals een nieuw park of een voetgangersgebied in het centrum

  • Bespaar broeikasgassen: kleding is dan wel gemaakt van katoen en andere natuurlijke stoffen, de meeste materialen hebben niet genoeg zuurstof om op natuurlijke wijze af te breken. Dit zorgt ervoor dat er in de loop der tijd schadelijke stoffen vrijkomen, zoals broeikasgassen die in de atmosfeer terecht komen

Zie ook:Leer meer duurzame tips op de Timberland Duurzaamheid Blog

View this post on Instagram

A post shared by Timberland Europe (@timberland_eu)

Hoe je kleding recyclen?

Bij Timberland zijn we al sinds 1952 bezig om de wereld een betere plek te maken. Door je schoenen te recyclen of door je geld uit te geven aan duurzame producten kun jij ons helpen in ons streven om de planeet te helpen.

Het recyclen van je kleding is vrij eenvoudig, maar het is werkelijk een lonend proces. Contacteer een lokale organisatie om een inzamelingsactie voor donaties op te zetten of breng je kleding simpelweg naar een tweedehandswinkel waardoor iemand anders van jouw kleding kan genieten. 

Of je nou besloten hebt om je kleding te doneren of om ze zelf een tweede leven te geven, er zijn een aantal mogelijkheden die we je willen laten zien:

  • Doneer gebruikt textiel: Doneer ongewenste kleding aan een plaatselijke daklozenopvang of tweedehandswinkel. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid afval die je produceert, maar je helpt direct mensen in nood.

  • Beperk je consumptie: Het spreekt voor zich dat hoe minder je consumeert, des te minder afval je produceert. Overweeg daarom om eens wat minder te kopen, of kies merken die bewust milieuvriendelijk zijn als je toch iets nieuws nodig hebt.

  • Koop gerecycled leer: Er zijn verschillende schoenfabrikanten op de markt die schoenen maken van gerecycled, duurzaam verkregen leer en andere natuurlijke producten. Denk hierbij aan onze Timberland Original Yellow Boots

  • Omarm plastic recycling: We hebben bij Timberland sinds 2009 zo’n 345 miljoen plastic flessen een nieuw doel gegeven door ze in onze producten te verwerken. Al het niet-biologisch afbreekbare plastic afval wordt verzameld, versnipperd en tot garen verwerkt of tot stof geweven. 

Zie ook:Een Zero-Waste Levensstijl in Zeven Stappen

Het is echt mogelijk om een betere toekomst te creëren door je kleding te recyclen. En onthoud: het Timberland team staat achter je! Met een groene en milieuvriendelijke instelling is het helpen van de planeet een stuk makkelijk dan je denkt.